De första regelbundna TV-sändningarna ägde rum i New York. Året var 1928 och en rad olika framgångar inom att få rörliga bilder att visas låg bakom. Även den första transatlantiska TV-sändningen ägde rum samma år.De första TV-apparaterna var radioapparater med en TV-enhet. De kallades för televisor och bilden var ett fåtal centimeter hög, bestod av 30 linjer och ritades om fem gånger i sekunden. Efter cirka 2 år, 1930, så visades Bairds televisor upp för allmänheten i Sverige. Detta skedde på SF:s biograf Röda Kvarn i centrala Stockholm.
I Tyskland år 1935 ägde de första högupplösta sändningarna rum med ett system som hade 180 linjer istället för Bairds system med 30 linjer. Det var en kapplöpning om utvecklingen av Televisionen och endast ett år efter Tysklands succé med 180 linjer slog Isaac Schoenbergs system igenom. Det hade 405 linjer och hela 25 bilder per sekund, vilket var en stor förbättring från de ursprungliga 30 linjerna och 5 bilder i sekunder. BBC i Storbritannien övergav Birds system för detta nya, mycket bättre system.
De olympiska spelen i Berlin 1936 var en av de första större sändningarna som ägde rum. Efter andra världskriget fick televisionen ett genombrott och började spridas mer och mer.Tv-nyheter var ett regelbundet inslag på Tv:n men ironiskt nog var det alltid gamla nyheter som sändes, det tog nämligen upp till ett par dagar innan man kunde sända det filmade materialet på grund av långa transportvägar och klumpiga filmsystem. Färg-TV kom år 1953 och det var i USA som sändningar i färg skedde först.
Televisonen i Sverige
Efter uppvisningen av Bairds televisor så skedde inte så mycket. Det var en enstaka visning ett par år senare, men det var inte förrän 1947 som man började sända på försök. Tekniska Högskolan i Stockholm fick en hemmabyggd televisionssändare installerad i en av sina lokaler. 1950 så sände man från Högskolan en gång i veckan, ett program som kom att handla om teknik. Publiken var dock inte så stor, man nådde ut till ungefär 300 mottagare och täckningsradien var cirka 50 km. Alla mottagare var amatörbyggda.
Ett år senare startade de danska provsändningarna och dessa fick vi in i Sverige, men det var också det enda som sändes. Sändningarna från Danmark blev permanenta och dagliga 1954. Samma år började svenska sändningar sändas, men inte dagliga, utan mer sporadiska. Officiellt datum och år för de svenska regelbundna sändningar är 15 september 1956 då Radiotjänst började sända. Året efter inleddes reguljära sändningar. Vi var alltså 20 år efter Storbritannien men nu var vi igång. År 1958 var det VM i fotboll och det skulle sändas vilket satte fart ordentligt på försäljningen av Tv—apparater.
1970 började reguljära sändningar i färg att sändas och det fanns nu två tv-kanaler. TV1 och TV2. Det dröjde sedan till slutet av 1980-talet innan fler kanaler etablerade sig. TV3 började sända 1987, Kanal5 dök upp 1989 men hette då Nordic Channel. Samma år dök betalkanalerna Filmnet, TV1000 och Sf Succé upp och året efter, 1990, började TV4 sina sändningar. Ungefär samtidigt så ökade tillgången till utländska kanaler. Sedan dess har det hänt mycket och mängden kanaler som finns är flera tusentals från hela världen.
